DRONE-İHA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA KAYIT ŞARTI / DERLEME BİLGİLER

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA KAYIT OLMA ŞARTI - DRONE - İHA
Özellikle ülkemizde terör olaylarından sonra insansız hava araçları için ek önlemler alınacağı bilgisi duyurulmuştu. Bu doğrultuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü insansız hava araçları için tebligat yayınlandığı duyurusu yapıldı... Bazı sektörler için adeta demişbaş cihazlar olan özellikle fotoğrafçılık, emlak ve inşaat sektörlerinde kullanılan insansız hava araçlarının kullanıcıları Aydın ve tüm ilçelerinde de bulunmakta, talimatlardan sonra drone ve iha kullanımları nasıl etkilenecek yaşayıp göreceğiz.


Duyuru;
Türkiye’deki ‘Drone’ kullanıcılarını yakından ilgilendiren Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçları ile ilgili talimat resmen yayımlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) internet sitesinde yayınlanan talimatla birlikte bugünden itibaren Türkiye’deki drone kullanıcıları için kayıt zorunluluğu geldi.

SHGM'den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır. "
Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs 2016 tarihine kadar kayıtlarını yaptırmayan İHA kullanıcılarının 17 bin liraya kadar para cezasıyla cezalandırılacakları açıklandı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 500 gr- 25 kg arasındaki İHA'lar için internet tabanlı kayıt sisteminin bugünden itibaren iha.shgm.gov.tr adresinden hizmet verileceği bildirildi. " Yasak ve tehlikeli sahalarda uçuş yapmak için, uçuş izin başvuru formunu doldurup Genel Müdürlüğe göndermeniz ve izin almanız gerekmektedir " ifadelerinin yer aldığı duyuruda şöyle denildi:
"Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA'ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı 'kayıt sistemi'ne kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA'lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA'ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kapalı alanlarda kullanılan İHA'lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr'dan daha az olan İHA'ları talimat kapsamı dışındadır.

Söz Sizde
-Sizlerinde mutlaka insansız hava araçlarının kayıt altına alınması için söyleyecekleri vardır. Alt kısımda yer alan yorumlar kısmında bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.