SAĞLIKLI VE İYİ BİR HAYAT SÜRMEK İÇİN - NE YİYECEĞİZ NE İÇECEĞİZ

1. HANGİ SU? Her gün 8-10 bardak su için. Minerali bol sert suları tercih edin. Alkalen gücü yüksek sulara öncelik verin. Cam şişelerde satılanları tercih edin.
2. HANGİ İÇECEK? Önceliği suya verin, susuzluğunuzu gidermek için öncelikle suyu tercih edin. Canınız ile
de içecek bir şeyler arıyorsa tercihinizi ayrandan yana kullanın. Bence köpüklü olmayanı, yarım yağlı olanları tercih edin. Meyve sularının taze sıkılmış olanlarını sadece ve sadece ¼ su bardağı kadar, hadi bilemediniz yarım su bardağını geçmeyecek miktarlarda için. Kolalı içecekler, meyve suyu konsantreleri, boyalı, şekerli, aromalı meyveli içeceklere el bile sürmeyin.
3. HANGİ YAĞ? Favoriniz zeytinyağı olsun. Zaman zaman tereyağına yer açılsın. İç yağı, kuyruk yağı, mısır özü, palmiye, hindistancevizi yağları unutulsun! Margarinlerden uzak durulsun. Ayçiçeği yağı azaltılsın. Kızartmalık yağlar tekrar tekrar kullanılmasın. Yağlar saklanırken cam şişelerde muhafaza edilsin, ağızları iyice kapatılsın, karanlık-ışık almayan yerlerde tutulsun.
4. HANGİ BALIK? Soğuk sularda doğal şartlarda büyüyüp yetişen yağlı balıklar tercih edilsin. Çiftlik balıklarından uzak durulsun. Derin sularda yetişen genç balıklar daha çok tercih edilsin. Kirli sularda yetişen balıklar yenmesin.
5. HANGİ EKMEK? Aslında mümkün olduğu kadar az ekmek yensin, ille de yenecekse beyaz değil kepekli, tam tahıllı ekmekler tercih edilsin.
6. BULGUR MU, PİRİNÇ Mİ? Kesinlikle bulgur. Bulgurun da kepeklisi olmalı. İlle de pirinç yenilecekse kepekli ve esmer olanları, mümkünse ince uzun kahverengi pirinç tercih edilsin.
7. HANGİ SÜT? Öncelik keçi sütüne verilmeli. Besleyici değeri daha fazla, alerjik etkileri daha sınırlı. Çocukluk çağlarından sonra süt yerine yoğurt tercih edilmeli. Doğal ortamlarda yetişip büyüyen hayvanların sütüne öncelik tanınmalı. Güvenli köy sütü paketlenmiş sütlere tercih edilmeli. Süt yerine ayran içilip yoğurt yenmeli.
8. HANGİ ŞEKER? Hiçbir şeker masum değil. Şekerin her türlüsü sağlığı bozuyor. Son yıllarda şekere “tatlı zehir” diyenler bile var. Meyve şekeri bile çok sınırlı tüketilmeli. Zaten bu nedenle de çok tatlı meyeler tercih edilmemeli, meyve suları olabildiğince az içilmeli, meyvenin kendisi ve de mümkünse, yenilebilirse kabuğu ile birlikte yenilmeli.
9. HANGİ ET? Benim tercihim kuzu eti. Keçi eti pek lezzetli değil ama daha güvenli. Otlaklarda yetişip büyüyen danaların eti de yenilebilir. Tavuğu bahçenizde büyütüyorsanız etini de, yumurtasını da keyifle, güvenle tüketebilirsiniz.
10. HANGİ SEBZE? Her sebzeyi güvenle ve bol bol yiyin. Mümkünse mevsiminde yemeye özen gösteren. Köklü sebzeleri yapraklı sebzelerle kombine edin. Sebzeleri ille de haşlayarak yemek gerekmiyor. Çiğ yenilebilen her türlü sebzeyi salata veya benzeri formlarda yemeye gayret edin. Tabii ki iyice temizlemek koşuluyla.
11. HANGİ BAKLİYAT? Birinci sıraya fasulyeyi -öncelikle de siyah fasulyeyi-, ikinci sıraya mercimeği, üçüncü sıraya da bezelyeyi yazın.
12. HANGİ TATLI? Canınız ille de tatlı çekiyorsa meyve yiyin. “Meyve beni kesmez ille de tatlı yiyeceğim” diyorsanız “bitter çikolata”yı deneyin ya da bizim geleneksel tatlımız aşureyi az şekerle yapıp yemeye gayret edin. Unlu tatlılar mı, sütlü tatlılar mı diye sorarsanız yanıtım “sütlü tatlılar” şeklinde olacaktır.
13. HANGİ MEYVE SUYU? Benim tercihim nar suyundan yanadır, maksimum 50 ml kadar meyve suyunun da yeterli olacağını düşünüyorum. Zaman zaman portakal, greyfurt, elma suyu da aynı miktarlarda denenebilir. Sebze sularından da faydalanmayı düşünün derim, hatta özellikle tavsiye ederim. Havuç, pancar, maydanoz, kereviz gibi sebzelerin suyunu karıştırarak içmek çok ama çok faydalı olabiliyor.
14. HANGİ KURUYEMİŞ? İlk sıraya cevizi, ikinci sıraya bademi, üçüncü sıraya da yer fıstığını yazın. Zaman zaman kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği çitlemeyi de ihmal etmeyin. Beyaz nohuttan biraz uzak durun. Antep fıstığını ihmal etmeyin. Bademi, yer fıstığını, nohudu ateşte yakmadan, kavurmadan, fırınlamadan doğal olarak tüketmeye özen gösterin.
15. HANGİ MEYVE? Nar, siyah erik, kiraz, böğürtlen, yaban mersini, portakal, kayısı, hurma, elma, çekirdekli siyah üzüm, incir (miktara dikkat!) ve karpuzu ilk sıralara yazın! Ayrıntılar için tıklayınız...



Söz Sizde
Mutlaka sizlerinde sağlıklı yaşam için söyleyecekleriniz vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder