Sizlerde yazılarınızı aydindogumluyuz.com sayfamızda yayınlatabilirsiniz...
İletişim adresimiz : aydindogumluyuz@gmail.com
Malum kış geldi çattı; tüm ana haber bültenleri memleket topraklarındaki kar kış kıyamet haberleri ile dolup taşınca, birde buna buz tutmuş yollarda yapılan bir yolculuk, güneşli gün sayısının giderek azalması ve zaten kısa olan günün kuzey yarım kürede yaşıyor olmamızla ilintili olarak 21 Aralığa kadar kısalmaya devam edecek olması da eklenince konuşulabilecek bir konu olarak karşıma çıktı Mevsimsel Depresyon.Melatonin ve seratonin ; bu tablonun oluşmasındaki biyolojik faktörlerin başrol oyuncuları olarak gören biyolojik model; melatoninin karanlık, ışıksız ortamlarda daha fazla salgılandığı ve insanın hareketlerini yavaşlatan bir hormon olarak değerlendirmektedir.
Kapitalizm: En genel anlamıyla serbest piyasa ekonomisi olarak tanımlanan üretim tüketim ilişkilerini anlamlandıran bir kavram; insanın kazandığı para orantısında özgürce yaşama şansı bulduğu, herkesin gücü olanakları çerçevesinde üretip alıp sattığı tükettiği ve yaşamını sürdürdüğü sistem.
Kodlama: “Belleğin üç temel işleminden bir tanesi; kodlama, saklama ve geri çağırma. Kodlama bilgiyi uzun süreli belleğe yerleştirme sürecidir. Kodlamanın amacı, bilgiyi anlamlı kılmak ve uzun süreli bellekteki ilişkili bir şemanın içine bağlantılı olarak yerleştirmektir. Anlamlı kodlama hatırlamayı artırmaya da yardım eder. Çünkü, hatırlama kodlama içinde gerçekleştiği bağlamda meydana gelir. Hatırlama durumu, kodlama durumuyla eşleştiği zaman en iyi hatırlama meydan gelir.”
Ve uzmanlar mevsimsel depresyon yaşayan birey için “kişinin gün boyu güneş ışığıyla temasının maksimumda olabileceği aktivitelerde bulunması” zevk alacağı etkinliklere daha fazla zaman ayırmalarını, olumsuz düşüncelerden uzak durmalarını önermekte, bu önlemler işe yaramazsa da bir uzman doktorla görüşülmesini tavsiye etmektedirler.
Oysa mesai minimum 8 saat sürmektedir ve insanlar çalışmak ve para kazanmak zorundadır. Üstelik dünya üstündeki büyük çoğunluğun kazandığı bu para, kışla beraber artan melatonini azaltmaya, düşen seratonini ise attırmaya yetecek imkanları sunmamaktadır. Örneğin kuzey yarım küreye kış geldiğinde uçağa atlayıp Küba ya gitmek ve aralık, ocak, şubat aylarını güneşli sahillerde geçirmek veya karlı buzlu yollarda toplu taşıma araçlarını kullanarak mesaiye yetişmek yerine kayak ve snowkite sporları ile uğraşmak gibi…
Milyar dolarların döndüğü antidepresan ilaç sektöründe bu paralarla mevsimsel depresyon yaşayan “İNSAN” lar için dünyanın yarımküreleri arasında mekik dokuyan bir jet filosu kurulabilir miydi? Acaba herkesin bir özel jeti olsaydı mevsimsel depresyon diye bir hastalık yine de olur muydu? Sorular, sorular…
Çoğunluktan olan ve kış aylarını Küba da geçiremeyenlerden olarak belki kışa ait negatif kodlamaları olumlularla değiştirmeye çalışmak ve imkanlar dahilinde kendimizi iyi hissedeceğimiz anlarla ilişkilendirmeler işe yarayabilir diyerek, nasıl ki “tereyağında kızaran arpa şehriyelerinin mis gibi kokusu çocukluktaki, annenin dumanı tüten lezzetli pilavları”nı hatırlatarak mutluluğa yol açan güçlü ve olumlu kodlamalar varsa bu soğuk kış günlerinde Bulutsuzluk Özlemi’ni tavsiye ediyorum kendimce herkese;
Sadece Gökyüzü
Sadece Deniz
…
Hepsi Bu, HEPSİ BU !
Barış SAMANCI
Psikolog
http://www.barissamanci.com/