İLÇENİN YÜZÖLÇÜMÜ : 27,520 Hektar
İLÇEMİZİN TARİHİ VE TURİSTİK ÖREN YERLERİ: İlçemiz tarihi kalıntı olarak Aydın İlinin diğer ilçeleri gibi zengin bir mirasa sahiptir. İlçemiz merkezinde bulunan Alinda Antik kenti dışında başka bir yerleşime rastlanmasa da büyük yapılar olarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi kalıntıları mevcuttur. Alinda Antik Kentinde bulunan Agorası, Tiyatrosu, Su Sarnıçları ve Sur Kalıntıları ile kenti gezmeye gelen herkesi görsel olarak doyurabilecek ölçüdedir. Alinda Antik Kentini tarih sahnesine çıkaran ve onu ünlü yapan Karia Kraliçesi Ada olmuştur. Alinda tarih sahnesine İ.Ö. 4' üncü Yüzyıl olduğu söylense de kent hakkında bilinenler İ.Ö. 14' üncü Yüzyıla kadar gitmektedir.
İLÇEMİZİN TARIM, SANAYİ VE TURİZMDEKİ YERİ: İlçemizin tarım toprakları oldukça verimli olup, ekonomimizin asıl kaynağı tarımdır. Zeytin, Pamuk, Mısır ve Sebzecilik ekonomimizin asıl ürünleridir. İlçemiz Alinda Antik Kenti ile turizmde önemli bir yer tutmaktadır.
İLÇEMİZİN KISA TARİHÇESİ:Karpuzlu İlçesi Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda kayıtlarda Demircidere Köyü olarak geçmektedir. Köye Demircidere adının verilmesinin nedeni köyün hemen yanındaki dere kenarında olan birkaç demirci dükkanından kaynaklandığı sanılmaktadır. 1934 yılında Cumhuriyet tarihinin ilk kadın muhtarı Demircidere köyünde(Karpuzlu) seçilmiştir. Bu kadının adı Gülhanım ÜBBÜL' dür. Gülhanım ÜBBÜL 1990' lı yıllarda Nazilli' de vefat etmiştir. Demircidere Köyü adı, 1971 yılında beldenin belediyelik olması ile beraber Karpuzlu olarak değiştirilmiştir.
İLÇEMİZİN YÖRESEL YEMEK ÇEŞİTLERİ: Borana, Börülce Yemekleri, Börülcenin Bandırılması, Dığan Kesiği, Domates Suyu, Ekmek Karıştırması, Yoğurtlu Patlıcan, Kursak Mayası, Höşmerim, İncir Bandırması, Kabak Tatlısı, Kabak Böreği, Karpuzlu(Gürdük)Peyniri, Kese Yoğurdu, Keşkek, Kırma Zeytin, Kırmızı Toz Biber, Közleme, Közleme Salata, Közleme Turşu, Kurutma Sebzeler ve Yemekler, Mardan Ayranı, Maya Peyniri, Mısır Unu Çöreği, Ot Yemekleri, Pelvize, Saç Çöreği, Semiz Otu Turşusu, Sini Çöreği, Sütlaç, Turp Sallama, Turp Kavurması ve Yağlı Zeytin başlıcalarıdır.
İLÇEMİZE BAĞLI KÖYLER VE İSİMLERİ: Abak Köyü, Akçaabat Köyü, Cumalar Köyü, Çabanisa Köyü, Ektirli Köyü, Gölcük Köyü, Güney Köyü, Koğuk Köyü, Hatıpkışla Köyü, Ovapınarı Köyü, Ömerler Köyü, Mutluca Köyü, Meriçler Köyü, Şenköy, Tekeler Köyü, Ulukonak Köyü, Umçular Köyü, Yağşılar Köyü